İçeriğe geç

Karara Çıkmış Boşanma Davası Iptal Edilir Mi

Boşanma davası karara çıktıktan sonra ne olur?

Hakim boşanma kararını verdikten sonra gerekçeli boşanma kararı yazılır ve taraflara iletilir. Taraflara iletildikten sonraki iki hafta içinde taraflar, varsa itirazlarını temyiz yoluyla sunarlar. Bu temyiz aşamasını başlatır. Ancak, temyiz başvurusu yapılmazsa boşanma kararı kesindir.

Kesinleşmiş boşanma kararı iptal olur mu?

Nihai karar hukuken bağlayıcıdır ve artık taraflar için geçerlidir. Boşanma kararı kesinleştikten sonra boşanma protokolü de yürürlüğe girer ve artık bu protokolü iptal etmek mümkün değildir.

Boşanma kararı nasıl iptal edilir?

Boşanma davasında, mahkeme kararı verdikten sonra bile, karar kesinleşene kadar dava durdurulabilir. Kesin karar verilmeden önce dava durdurulursa, dava hiç açılmamış sayılır, bu nedenle davayı terk eden ve evliliği sürdürmek istemeyen taraf tekrar boşanma davası açabilir.

Karara çıkmış boşanma davasından vazgeçilir mi?

Karşılıklı rızalı boşanma kararı verildikten sonra, davacının eşi temyiz süresi içinde davadan feragat edebilir. Bu durumda, boşanma kararını veren ilk derece mahkemesi dosyayı yeniden inceleyerek ek bir karar verecektir. Ek karar, feragat nedeniyle davanın reddedilmesi kararıdır. Mahkemenin ek kararına da temyiz edilebilir.

Karara çıkmış dosya ne zaman kapanır?

Karar verilen işlemin sonuçlanması için istinafın da sonuçlanması gerekir. Bu, dosyanın ilk derece mahkemeleri, Yargıtay veya hukuka aykırılık halinde Anayasa Mahkemesi tarafından incelenmesiyle tamamlanır. İtiraz edilmezse, dava karardan itibaren ortalama iki ay içinde sonuçlandırılır.

Boşanma davasında karara çıkmış ne anlama gelir?

Dolayısıyla ‘kararlaştırılmış’ ifadesi, bir tür geçici durumu, yani kararın kesin ve bağlayıcı hale gelmesi için gerekli sürecin henüz tamamlanmadığını ifade etmektedir.

Karara çıkmış davaya itiraz edilir mi?

Dosya karara bağlanmış, yani dava artık kesinleşmiş, yani net bir sonuca ulaşmış demektir. Dosyada karar verildiğinde karar kesinleşir ve uygulanır ve kararda hiçbir zaman değişiklik yapılamaz.

E-devlette dosya durumu karara çıkmış ne demek?

Bir dava dosyasına ilişkin kararlar e-devlet üzerinden takip edilebilir. Davacı, dosyasının durumunu öğrenmek için e-devlet uygulamasına girdiğinde, hakimin söz konusu davanın konusu olan olay hakkında karar verdiğini ve dosya durumunun karara bağlandığını belirterek davayı kapattığını anlamalıdır.

Boşanma kararı çıktıktan sonra imza atmasa ne olur?

Şimdi taraflar boşanma kararının ardından imza atmazlarsa, yani gidip gerekçeli kararı tebliğ etmezlerse karar kesinleşmez ve taraflar evli kalmaya devam eder.

Boşanma davasını geri çekmek için ne yapmalı?

Davanın reddi ancak diğer tarafın, yani davalının açık rızasıyla mümkündür. Davalı davayı geri çekmeyi kabul ederse, dava hiç açılmamış gibi geriye dönük olarak reddedilecektir. Boşanma davasını terk eden ve boşanma davasını geri çeken davacı aynı sebepten dolayı yeni bir boşanma davası açabilir.

Boşanma davası nasıl durdurulur?

Eşlerin mahkemeye birlikte dilekçe ile başvurarak anlaşmalı boşanma davası açmaları halinde, taraflar ya birlikte sözlü olarak boşanmaktan feragat ettiklerini mahkemeye sunarlar ya da anlaşmalı boşanmadan feragat dilekçesi hazırlanarak her iki tarafın imzasıyla mahkemeye sunulur.

Boşanınca e-devlette ne yazar?

Boşanma tescil edildiğinde e-devlete giriş yaptığınızda profilinizde yeni soyadınızı göreceksiniz. Bu durumda başka bir işlem yapmanıza gerek kalmaz. Mahkemede hakim yüzünüze boşandığınızı söylerse boşandığınızı düşünmeyin demiştik.

Boşanma davasında gerekçeli karar çıktıktan sonra ne olur?

Gerekçeli kararı aldıktan sonra iki hafta içinde itiraz etme hakkınız vardır. Bu iki haftalık süre kesindir ve bu süreden sonra itirazda bulunulamaz. Bir avukat tarafından temsil edilmiyorsanız, gerekçeli boşanma kararı size bildirilecektir.

Karara çıkmış dava geri çekilir mi?

Davadan çekilme şartları 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 123. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddede: “Davacı, hüküm kesinleşinceye kadar ancak davalının açık rızasıyla davadan çekilebilir.” denilmektedir. Davalının açık rızası olmaksızın davadan çekilmek yasaktır.

Karara çıkmış boşanma ne zaman kesinleşir?

Gerekçeli kararın kendilerine tebliğinden itibaren taraflar, kararın kesinleştiğini gösteren bir temyiz dosyasının sunulması kaydıyla, karara karşı iki (2) haftalık itiraz süresine sahiptir.

Boşanma kararı kesinleştikten sonra ne yapılır?

Aynı taraflar ve aynı dava sebebi, yani aynı olgular ile yeni bir dava, kesin kararla sonuçlanmış bir uyuşmazlıkta açılamaz. Son not, boşanma kararı kesinleştikten sonra ilk derece mahkemesi olan Aile Mahkemesi tarafından verilir ve karara itiraz etme olanağının artık bulunmadığını belirtir.

Boşanma kararı çıktıktan sonra imza atmasa ne olur?

Şimdi taraflar boşanma kararının ardından imza atmazlarsa, yani gidip gerekçeli kararı tebliğ etmezlerse karar kesinleşmez ve taraflar evli kalmaya devam eder.

Boşanma kararı çıktıktan sonra nüfusa ne zaman geçer?

Karar açıklandıktan sonra 2 haftalık bir itiraz süresi vardır. Bu süre, itiraz hakkından feragat etmek için mahkemeye başvuruda bulunularak da kısaltılabilir. Bu süre geçtikten sonra (karara itiraz edilmemişse) karar kesinleşir ve boşanma kararı genellikle 4-5 gün içinde tescil edilir.

Hakim karar verdikten sonra ne olur?

Duruşma sonunda mahkemenin kararı yazılır ve taraflara imzalanıp mühürlenir. Bu belgeye “ilam” denir. Kararın son kısmında kararın kesin olup olmadığı ve karara hangi merciye ve kaç gün içinde itiraz etme hakkınız olduğu belirtilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Beykent Escort