Buymak hangi yöre?
Boduç – Siyah bakla. Böcek – Zararlı. Buymak – Soğuk hissi. Cerek – Uzun, ince ağaç
Kaban hangi dilden gelir?
Kaban’ın eski adı Kapani’dir. Gürcüce bir toponim olan Kapani (კაპანი), Eski Gürcüce’de dar ve taşlı yol, Tao-Klarceti bölgesindeki tepe anlamına gelir. Bu toponim Türkçeye “Kaban” olarak girmiştir. Hatta 1595 tarihli Osmanlı detaylı defterinde ve 1928 tarihli Osmanlı köy listesinde “Kaban” (قبان) adıyla geçmektedir.
Bihaber hangi dilden?
cahil – Nişanyan Sözlük. Farsça bī-χabar بیخبر, “cahil” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime Farsça bī “yoksunluk edatı” ve Arapça χabar خبر’nın bir bileşiğidir.
Kuma hangi dilden?
Orta Türkçe kuma “cariye, kocanın ikinci karısı” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, aynı anlama gelen Eski Türkçe küni veya küŋ kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime, Orta Farsça knīg veya kanīg “kız” kelimesinden ödünç alınmıştır.
Tokatta heri ne demek?
Tokat’ta yaşamak; inanmadığın zaman “Hayır heri”, kafan şiştiğinde “Sus heri”, istemediğin bir şey yapıldığında “Dur heri” diyerek itiraz etmek demektir.
Galuh ne demek?
Galuh: Evde oturup evlenemeyen kişi.
Balon Türkçe kökenli mi?
Balloon – Nisanyan Sözlüğü. Fransızca ballon kelimesinden türetilmiş bir sözcüktür ve “büyük top, büyük küresel şişe, sıcak hava veya gazla yükselen ulaşım aracı” anlamına gelir. Bu sözcük İtalyanca ballone kelimesinden türetilmiş bir sözcüktür ve “büyük top” anlamına gelir. Bu sözcük İtalyanca balla “top” kelimesinin +on ekiyle bir uzantısıdır.
Valiz hangi dilden gelir?
Tanım ve etimolojik köken Seyahat ederken eşyalarınızı koyduğunuz büyük çanta veya bavul. İtalyanca baule kelimesinden türetilmiştir ve “yolculukta taşınan yük, dışarı çıkmak” anlamına gelir. Bu kelime, Geç Latince baula/balla kelimesinden türemiş olabilir ve “balya, dışarı çıkmak” anlamına gelir; ancak bu kesin değildir (Nişanyan Sözlüğü).
Yorgan hangi dilden gelir?
Yorgan – İngilizce sözlük. Eski Türkçe yoġurkan, “kalın yatak örtüsü” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe fiil yoġur- ile Eski Türkçe eki +(g)An’dan türemiş olabilir; ancak bu kesin değildir.
Bay bay hangi dilden?
baybay – İngilizce Sözlük. İngilizce bye-bye, “farewell” kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime, aynı anlama gelen İngilizce “goodbye” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, “God be with you”, “May God be with you”, “entrusted to God” İngilizce deyiminden türemiştir ve aynı anlama gelir.
Bittabi hangi dilden?
Tüm Arapça Sözlüğün Türkçe terimlerinin ilk sayfasında Bittabi kelimesinin Arapça karşılığı.
Berk Türkçe kökenli mi?
Berk ismi erkek çocukları için tercih edilen Türkçe kökenli bir isimdir.
Kanki hangi dilde?
Bu, Roman (Çingene) kanka veya konka kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “arkadaş, yoldaş” anlamına gelir. Kanka (erkek) ve Kanki (dişi) biçimleri Çingene dilbilgisi için uygundur.
Malik Türkçe mi?
Malik (Arapça: مالك), “mülk” kökünden türemiş bir Arapça kelime olup “mülk sahibi olan” anlamına gelir.
Koç kelimesi nereden gelir?
Ram – Nişanyan sözlüğü. Eski Türkçe (sadece Oğuzca) “erkek koyun” anlamına gelen ram kelimesinden türemiştir. Bu kelime, aynı anlama gelen Eski Türkçe koġġar veya kočŋar kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime, aynı anlama gelen Moğolca quça kelimesiyle ilişkilidir.
Çöğdürmek hangi yöreye ait?
Eylem. [1] (argüman) (Sivas ağzı) (argüman) Ayakta işemek, çöp kutusuna ayakta işemek.
Bıldır hangi yörede kullanılır?
XIV-XVIII. 19. yüzyıl eserlerinde “bıldırcın” (رﯾدﻟﯾﺑ/ ردﻟوﺑ/ ردﻟﯾﺑ/ ردﻟﺑ)” biçiminde görülür ve “geçen yıl” anlamına gelir. Kastamonu yöresi lehçesinde bu kelime “bıldırcın” telaffuz ve yazımıyla korunmuş olup “geçen yılın parçası” anlamına gelir.
Zere hangi yöreye ait?
Zere – Artvin Kartaldan daha küçük bir yırtıcı kuş.
Zaar hangi yörenin?
Adana yöresine ait Teker, Zaar, Vallaha gibi ifadeler hâlâ bilinmekte ve kullanılmaktadır.