Elbistan kaç ilden büyük?
Elbistan 140.
Kahramanmaraş Elbistan hangi boy?
1339-1522 yılları arasında Güney Anadolu’da kurulan, merkezi Elbistan olan bir Türkmen devletidir. Dulkadiroğulları, Oğuzların Bozok kolundan, Yıldız Han soyundan, Avşar, Beydili ve Kargın boylarından gelmektedir.
Elbistan ne zaman Maraş’a bağlandı?
Elbistan 130 yıl boyunca bu devletin başkenti olarak hizmet etti. Osmanlı Sultanı Yavuz Sultan Selim döneminde Turnadağ Muharebesi (1515) ile Osmanlı İmparatorluğu’na katıldı. 1522’de Maraş bölgesi özel idaresinden ayrılarak sancak haline getirildi ve Elbistan Maraş kazası oldu.
Maraş’ın en büyük ilçesi hangisidir?
Yüzölçümü bakımından en büyük ilçe Merkez, nüfus bakımından en küçük ilçe Nurhak, yüzölçümü bakımından en küçük ilçe ise Çağlayancerit’tir.
Elbistan kökeni nedir?
Dr. Mükrimin Halil Yinanç’ın araştırmasında Elbistan isminin, ünlü pehlivanın çokluğu anlamına gelen Alp-stan olarak adlandırıldığı, daha sonra Albistan veya Elbistan olarak değiştirildiği belirtilmektedir. İlçenin bilinen tarihinin Etiler’e kadar uzandığı görülmektedir.
Elbistan’da kaç Alevi köyü var?
Elbistan’da 41 Alevi köyü var. Kahramanmaraş’ın diğer ilçelerinde de birçok Alevi köyü var. Kürt olanlar Kürtçenin Kurmanci lehçesini konuşuyor. Ayrıca azınlıkta 20-21 Alevi-Türkmen köyü var.
Maraş’ın eski adı nedir?
Maraş isminin Hititlerden geldiğini doğrulayan Asur kaynaklarında bu şehrin ismi Markaji olarak geçmektedir. Maraş ismi Asur krallarından Sargon’un zamanına ait Boğazköy yazıtlarında geçmektedir. Hitit devletinin merkezlerinden biri olan Maraş’ın ismi o dönemde Gurgum olarak verilmiştir.
Elbistan ne ile ünlü?
Tarihi camileri, mezar höyükleri ve çarşılarıyla dikkat çeken ilçede birçok turistik yer bulunmaktadır. Elbistan seyahatinizde mutlaka görmeniz gereken en önemli yerler: Pınarbaşı, Ulu Cami, Elbistan Uzun Çarşı, Elbistan Kapalı Çarşı, Kız Kalesi, Çarşı Cami, Himmet Baba Cami ve Türbesi ve Karahöyük.
Elbistan hangi mezheptir?
Yani Elbistan’daki Ermeni vatandaşların bir kısmı din değiştirerek Gregoryenlikten Protestanlığa geçmişlerdir.
Elbistan’ı kim fethetti?
1085 yılında bu bölgeye gelen Emir Buldacı komutasındaki Türk ve Müslüman birlikleri bölgeyi fethetti. 1097 yılında Birinci Haçlı Seferi sırasında Elbistan’a gelen şövalye Pierre D’aulps (Piyer Dalpus) komutasındaki Haçlı ordusu tarafından fethedildi.
Elbistan Türkiye’nin kaçıncı büyük ovası?
Ayrıca Elbistan, üç büyük akarsu ve bu akarsuların çok sayıda kolu tarafından sulanan Türkiye’nin dördüncü büyük ovasında yer almaktadır.
Maraş önceden nereye bağlıydı?
1898 yılında Halep Vilayetinin bir sancak merkezi olan Maraş, 22 Şubat 1919’da Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasıyla İngiliz işgaline girdi.
Kahramanmaraş Türkiye’nin kaçıncı büyük şehri?
İlin coğrafi konumu: İlimiz 14.
Maraş’ın neyi meşhur?
Maraş böreği, Elbistan mezesi ay çekirdeği, Bertiz Kabarcık kuru üzümü, Mahrabaşı üzümü, Urmu dutu, Maraş keçisi parmak peyniri, Maraş etli kabak, Maraş hırtası, Afşin Koçovası sarımsağı, Çaman (dişi), Maraş -Tatlı pidesi, Maraş Çullama, Maraş bastık, Maraş kebabı, Maraş ekşi çorbası, Maraş ekşi kebabı, Maraş beyazı,…
Maraşta kaç ilçe var?
Bu makale Kahramanmaraş ilindeki yerleşim yerlerinin ilçe bazında bir listesidir. Kahramanmaraş’ın 10 ilçesi vardır.
Elbistan Türkiye’nin kaçıncı büyük ovası?
Bugün Türkiye’nin dördüncü büyük ovasında yer alan Elbistan, ekonomik ve coğrafi bakımdan ilin en büyük ilçesidir.
Türkiye’nin en büyük ilçeleri hangileri?
Bursa’nın Osmangazi ilçesi 885 bin 273, Gaziantep’in Şehitkamil ilçesi 867 bin 193, İstanbul’un Küçükçekmece ilçesi 792 bin 30, Adana’nın Seyhan ilçesi 787 bin 771, İstanbul’un Pendik ilçesi 743 bin 774 ve Ümraniye ilçesi 723 bin 760 ile 10 bin nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık ilçesi olarak sıralandı.
Maraş yüzölçümü ne kadar?
Yüzölçümü 14.525 km2 olan Kahramanmaraş ilinde kilometrekareye 80 kişi düşmektedir. Kahramanmaraş’ta nüfus yoğunluğu 80/km2’dir. Tahminlere göre Kahramanmaraş’ın 2021 yılı nüfusu 1.175’tir.
Elbistan hangi fay hattı üzerindedir?
Jeoloji: Elbistan ovasının toprakları alüvyon yataklarıyla kaplıdır. Linyit, demir ve kireç taşı önemli yeraltı kaynaklarıdır. Aktif fay hattına sahip Elbistan, II. derece deprem kuşağındadır. Elbistan’ın eteğinde bulunan ŞARDAĞI (2200 m), Dış Toros Dağları’nın bir çıkıntısıdır.