Ayırma ilkesi ne demek?
Vergiye tabi olma tekniklerinden biri olan ayırma ilkesi, emek gelirinin, gelirin kaynağı dikkate alınarak, mal ve sermaye gelirine kıyasla vergiden korunmasını gerektirir.
Vergide yararlanma ilkesi nedir?
Bu ilkeye göre, her birey kamu hizmetlerinden elde ettiği faydaya orantılı olarak vergi öder. Bu teoride, vergi yükünün dağıtımında piyasa kuralları kullanılır ve adalet ancak belirli bir mal veya hizmetin kullanımından elde edilen fayda karşılığında vergi ödenerek sağlanır.
Vergide belirlilik ilkesi nedir?
Geleneksel anlamda vergi kesinliği ilkesi, verginin konusunun, vergi miktarlarının, tarh ve tahsil zamanlaması ve biçimlerinin hem idare hem de mükellefler açısından açık ve kesin olması anlamına gelir.
Vergide kesinlik ilkesi ne demek?
Kesinlik İlkesi Kesinlik ilkesi olarak da adlandırılan bu ilkeye göre, her vatandaşın ödemesi gereken vergi; miktarı, türü, ödeme zamanı, şekli vb. olmalıdır. Hiçbir şekilde keyfi olmamalı, kesin, açık ve belirli olmalıdır (Edizdoğan, 2004: 228).
Ayırma prensibi nedir?
Bir ayırma işlemi (veya ayırma işlemi), bir kimyasal karışımının en az iki veya daha fazla ürüne dönüştürüldüğü yöntemdir. Ayırma işleminin bir sonucu olarak oluşan ürünlerden en az biri, kaynaktaki bileşenlerden en az bir veya daha fazlasında zenginleştirilir.
Vergilemede adalet ilkeleri nelerdir?
Vergi Adaleti İlkesi Vergi adaletinin sağlanması büyük ölçüde eşit durumlardaki tüm kişilere eşit muamele yapılmasına, verginin ödeme gücüne orantılı olmasına ve gelir ve servetin belli bir düzen içinde yeniden dağıtılmasına bağlıdır.
Vergilendirme ilkeleri nelerdir?
Anayasal vergi ilkeleri: Hukukun üstünlüğü ilkesi. … Refah devleti ilkesi. … Vergilendirmede evrensellik ilkesi. … Vergi eşitliği ilkesi. … Vergilendirmede orantılılık ilkesi. … Kanunsuz vergi olmaz ilkesi.
Vergide şahsilik ilkesi nedir?
Bölgesellik ilkesinin aksine, kişilik ilkesi, işlemleri vergilendirirken gerçek kişilerin uyruğunu dikkate alır. Bu ilkeye göre, bir ülkenin vatandaşının ülke sınırları içinde mi yoksa dışında mı yaşadığı önemli değildir.
Vergi hukukunun temel ilkeleri nelerdir?
Anayasanın 73. maddesi vergilendirmeyi düzenleyen temel anayasal ilkeleri ortaya koymaktadır. Bu ilkeler sırasıyla verginin evrenselliği, yani verginin kamu harcamalarını karşılamayı amaçlaması, mali kapasiteye orantılı olması, vergi yükünün adil ve dengeli dağıtılması ve verginin yasallığıdır.
Vergide eşitlik ilkesi ne demek?
Vergi eşitliği ilkesi, özgürlükçü demokratik düzen içinde eşit durumlarda olanlara eşit, eşit olmayanlara ise eşitsizliklerine göre farklı davranmak anlamına gelen vergi adaleti düşüncesinden gelişmiştir (Çağan, 1982: 148). geleneği başlatmıştır (Çaha, 2001: 111).
Vergide ölçülülük ilkesi nedir?
Kamu harcamalarının karşılanması amacıyla, kamu harcamaları tutarında vergi toplanması orantılılık ilkesine tabidir (Özer, 1977:66).
Vergide basitlik ilkesi nedir?
Vergilendirmede basitlik ilkesi, bireylerin vergi kanunlarını kolayca anlayabilmeleri ve vergi uyum maliyetlerinin ve idari maliyetlerin düşük olması anlamına gelir (Türkan, 1997: 9). Mükellefin vergi kanunları uyarınca yükümlülüklerini yerine getirebilmesi, kanunların anlaşılır ve basit olmasına bağlıdır.
Vergide kişisellik ilkesi nedir?
B. Şahsilik İlkesi Bu ilkeye göre, bir vatandaş, hem kendi ülkesinde hem de yurtdışında gerçekleştirdiği bütün işlem ve faaliyetler üzerinden kendi devletinin kanunlarına göre vergi ödemek zorundadır.
Verimlilik ilkesi nedir maliye?
Vergi verimliliği ilkesi, vergi toplamanın maliyetleri de göz önünde bulundurularak gelirlerin mümkün olan en yüksek düzeye çıkarılmasını ifade eder.
Taraflarca getirilme ilkesi ne demek?
Tarafların kurduğu ilkeye göre: Kanunda öngörülen haller dışında, hâkim, taraflardan birinin söylemediği şeyleri veya olguları kendiliğinden dikkate alamaz, hatta bunları hatırlatacak tedbirleri bile alamaz. Kanunda öngörülen haller dışında, hâkim bizzat delil toplayamaz.
Transfer ilkesi ne demek?
Transfer ilkesi, daha önce öğrenilen bilgiyi yeni bir duruma uygulamak anlamına gelir. Bu nedenle öğrenciler öğrendikleri bilgiyi günlük yaşamlarına uygulayabilmelidir. Bu nedenle öğrenme yalnızca bilgi aktarımı şeklinde gerçekleşmez.
Tipiklik ilkesi ne demek?
Tipiklik; eylem, kanundaki suç tanımıyla tutarlıdır. Biçimsel yasallık ilkesine göre, ceza hukuku suçun niteliğini tanımlamalı ve sınırlarını belirlemelidir. Aslında, söylediğimiz şey, suçun maddi unsurlarının kanun tarafından açıkça tanımlanmış olduğu anlamına gelir.
Belirlilik ilkesi ne demek?
Netlik ilkesi, yasaların hukuki kesinliği sağlayacak kadar net olması ve olası keyfi yorumlara izin vermemesi anlamına gelir. Öngörülebilirlik ilkesi, yasaların sonuçlarının öngörülebilir olması anlamına gelir.
Karşılıklılık ilkesi ne demektir?
Karşılıklılık; Karşılıklılık veya karşılıklılık durumu anlamına gelir. Bu kavram, devletler arası ilişkilerde yaşanan davranışlara aynı şekilde karşılık verme ilkesine dayanır.